Pre mesec dana pisao sam o revolucionarnom softveru Mainframe2, koji je napravljen od strane naših ljudi, a koji omogućava da se bilo koji program koristi iz browsera. Danas je cela stvar puštena uživo, i možete probati ovde, direktno na blogu, klikom na dugme “play”.

NAPOMENA: Server se trenutno nalazi u San Francisku, dakle na deset hiljada kilometara od Srbije, pa će vam sve ovo raditi sa blagim kašnjenjem. U narednih par meseci, Amazonovi AWS serveri na kojima sve ovo radi biće podignuti i u Evropi, tako da će osećaj biti potpuno real-time.

 

Kako ovo radi?

Photoshop je zapravo pokrenut na virtuelnom računaru koji se nalazi na drugom kraju planete. Vaš klik mišem ide do Amazon G2 instance, koja renderuje i vraća nazad ono što se vidi na ekranu. Revolucionarna stvar je u tome što ovo sve radi u najobičnijem browseru, bez ikakvih pluginova.

U testiranje i razvoj Mainframe2 sistema trenutno su uključene najveće svetske kompanije, kao što su Nvidia, Adobe, Amazon, Intel, i mnoge druge. U poslednja 24 sata ovo su probali ljudi iz 124 zemlje sveta, i komentari su uglavnom veoma pozitivni.

Trenutno ne možete da otvarate svoje fajlove, ali uskoro ćete moći. Sve će biti povezano sa postojećim Dropbox / Box nalogom, tao da se fajlovi otvaraju direktno sa Interneta, i tu se i snimaju.

Moći ćete da otvorite nalog i da uploadujete i koristite bilo koji Windows program. Zapravo, svaki program će imati svoj jedinstveni URL i moći ćete da ga embedujete na bilo koju web stranicu, baš kao YouTube video. Upravo tako sam i ja embedovao program ovde, kao što vidite.

Sve u svemu, revolucionaran softver iza kojeg stoji ekipa iz Niša i San Franciska na čelu sa Nikolom Božinovićem. Prijavite se na web sajtu da biste dobili test pristup čim to bude omogućeno.There were 5 people who had something to say about this article.
Marko on November 15th, 2013, 13:23

Liči mi na neki vid remote desktop-a. Čitao sam skoro o ovom, da ga nazovem “pokretu”, da se izvrši virtuelizacija desktop-a putem koje bi bilo moguće pokretati softver sa cloud-a na bilo kojoj mašini, bez ikakve prethodne instalacije i bez nekih većih hardverskih ograničenja. Zaista cool projekat, naročito kada su kompanije kao korisnici u pitanju. Drago mi je da su i naši momci imali udela u razvoju ovoga!

ivancosic on November 16th, 2013, 02:23

Kada će biti objašnjeno kako će funkcionisati korišćenje licenci za ove softvere?

Andrej on November 16th, 2013, 16:45

Lepota je u jednostavnosti, davno je definisano. Jos ako se pokaze da je funkcionkcionalno kako se nagovestava, bice to sjajan spoj lepote i jednostavnosti u jednom.

Duško on November 21st, 2013, 16:22

Dobro je znati da su srbi napravili nešto revolucionarno u poslednjih 5 godina, što su prihvatili svetski giganti. Živi smo još.

Dragan on January 6th, 2014, 23:55

Zvuci skroz odlicno, i mogu misliti koliko ce biti usporeno cak i kada proradi evropski CDN. Jos mi je draze sto je poteklo od nasih ljudi, ali ako vec pricamo o photoshopu onda vec ima nesto mnogo zanimljivije.

http://pixlr.com/editor/

Any emotions? Leave a comment!

U skladu sa GDPR regulativom (EU) 2016/679, dužan sam da vas obavestim sledeće:

Na ovom sajtu koristim Fejsbuk Piksel, što znači da se podaci o vašem kretanju na ovom sajtu prosleđuju Fejsbuku. To se može iskoristiti za mnoge loše stvari, kao što je recimo pobeda Kanye Westa na izborima za predsednika 2020. godine.

Takođe, podaci koje sakupljam na ovom sajtu mogu biti prosleđeni i vanzemaljcima sa egzoplanete Kepler 438b, koji targetirano usmeravaju gama zrake za alteraciju mozga ljudima koji su guglali "Kija Kockar Luna Đogani svađa rijaliti Zadruga".

Najsigurnije bi bilo da napustite ovaj sajt, jer ima tu još mnogo stvari koje mogu da vam se dese. Ukoliko odlučite da ostanete na sajtu i pored ovog upozorenja, činite to na sopstvenu odgovornost. Vlasnik ovog sajta se unapred ograđuje od posledica koje kretanje po ovom sajtu može imati po vas.