Iz razgovora sa ljudima vidim da je ovo jedna stvar koja je mnogima potrebna, pa evo kratkog blog posta.

Sigurno ste više puta videli na Fejsbuku ili bilo gde na Internetu fotografiju neke osobe, nekog događaja ali niste znali ko je. Od pre šest meseci Google Images poseduje opciju za pretragu fotografija.

Najlakši način je sledeći: Desni klik na sliku kojoj ispitujete poreklo i kopirate njen link, zatim odete na Google Images, kliknete na mali foto aparat u search polju i tu pejstujete link. Drugi način – ukoliko vam je slika snimljena na računaru – jednostavno je uploadujete.

Google će vam naći sve lokacije na webu na kojima se ta slika pojavljuje, pa čak i kako se zove osoba na slici (ako je poznata). U vrhu pretrage će najverovatnije biti sajtovi sa kojih je slika početno krenula da se širi, tako da se brzo utvrđuje poreklo.

Probajte na primeru ove fotografije, koju sam slikao kod Partizanovog stadiona i postavio na Flickr pre nekoliko godina, a sada sam je “ukrao” od samog sebe i postavio ovde.

Ili, na primer ova fotka sa ovcama, koja kruži Fejsbukom. Impresivno, i prvo što će svako pomisliti je “gde li je ovo fotkano?”. Sada to možete naći, na način koji sam napisao. Probajte.

Zanima vas iz kog grada je fotografija ovih devojaka na ulici? Google će vam vrlo precizno reći.

Ovo ima višestruke primene: Pre svega, ukoliko neko postavi neku fotku na Fejsbuku, Vukajliji, gde god, možete odmah naći odakle je. Dalje, možete proveriti da li je nečiji profil pravi ili koristi tuđe fotografije. Možete pronaći ko su neke istorijske ličnosti, pisci, pevači, koje ljudi stavljaju na svoje profile, koja su neka umetnička dela koja vam se dopadnu i tako dalje.

Još jedna dobra primena je nalaženje fotografija u višoj rezoluciji. Recimo da ste pronašli fenomenalnu fotografiju koja je premala. Ukoliko postoji veća rezolucija na netu, Google Images će je naći.

Za dizajnere postoji odlična primena – ukoliko nađete dobru fotku sa vodenim žigom na nekom stock sajtu i hoćete da vidite kako će vam se uklopiti u dizajn, možete začas naći tu istu fotku bez vodenog žiga u višoj rezoluciji na nekom blogu-portalu-sajtu, jer ju je neko negde sigurno kupio i postavio. Ako vam fotka odgovara, onda je naravno kupite. Takođe, ako ste fotograf, možete videti ko je sve koristio vaše fotke bez dozvole.

Inače, osim Google Images, već nekoliko godina postoji i sajt TinEye, koji pruža identičnu funkciju.There were 29 people who had something to say about this article.
Ana on February 9th, 2012, 01:01

Koristim ovu opciju i jako je korisna. Juce sam imala problem sa ukradenim fotografijama tasnica koje pravim i zacas sam nasla sta mi je trebalo bas preko ove opcije.

lilly on February 9th, 2012, 09:25

Odlican tekst, hvala na vrlo korisnim informacijama!

shoe on February 9th, 2012, 10:55

Ova opcija mi je pomogla i u stvarnom životu, naime osoba X je bila uznemiravana nepristojnim porukama sa izvesnog lažnog zaključanog facebook profila i to je uticalo na brak osoba X i Y.

Meni je bilo jasno da je u pitanju lažni profil koji koristi neko zlonameran ali je to bilo teško dokazati gospođi Y.

Googlajući tu profil sliku preko google images search, uspeli smo da nađemo izvor te slike kao i ostale slike koje su nas odvele na neki manijački forum postuj svoju komšinicu bivšu i slično :)

Tijana on February 9th, 2012, 11:19

Korisna info’! Hvala. PS Na Operi ne radi.

Mihajlo on February 9th, 2012, 12:25

Da li to sada znaci da Google na slike koje se vec negde nalaze gleda kao na duplicated content?

Istok: Nemam pojma, dobro pitanje.

Sasa Popovic on February 9th, 2012, 18:17

Ovo je super opcija za proveru fotki, ali ako vi hocete da koristite sliku za koju ne zelite da se zna poreklo uradite sledece:
1. Otvorite sliku u photoshopu
2. Zabelezite na papiru dimenzije originalne fotke
3. Otvorite u PS novi dokument koji ima identicne dimenzije kao i original
4. Vratite se na original CTRL+A, CTRL+C
5. Sad se vratite u novi dokument pa onda CTRL+V

Sacuvajte novi dokument u formatu koji vama odgovara i poda nazivom koji zelite.

Ovim smo obrisali metadata koje ima svaka fotografija, to su podaci o fotografiji koju google prati. Naravno ovim nismo obrisali autorska prava.

Recepti on February 9th, 2012, 20:35

Super mogućnost!!!
Jedino ne postoji na svim google tražilicama.
Npr. ne postoji na google.ba… Valjda će uskoro implementirati.

monte_krista on February 9th, 2012, 21:35

ја сам управо покушала, али претрага није дала резултате! ради се о томе да сам још пре више од месец и по дана направила фотографију, а затим је пре неке 2 недеље окачила на фејс, да бих убрзо затим открила да се фотографија толико раширила по нету и телефонима да је немогуће пратити је! занимало ме је где се још налази, осим на мом профилу, али, наводно, НЕМА ЈЕ НИГДЕ!

Slaviša Popović on February 9th, 2012, 22:24

Korisna stvar mada može i jednostavnije (za one kojima ne radi na operi ;)

http://karmadecay.com

radi mnogo bolje nego
http://www.tineye.com/
Evo konkretnog primera
Slika sa linka http://pokato.net/3114,Men-are-like-Bluetooth—Woman-are-like-Wi-Fi
Na tineye ne vraća ni jedan pogodak dok na karmi ….

:)))

Marjan Paradoksija on February 9th, 2012, 22:51

Hmmm, dobra fora! Mnogo puta sam se zapitao gde je nešto slikano, koje je to mesto i sl. Sada ima načina da rešim i tu dilemu!

Hvala za info!

Tehnoblogija on February 9th, 2012, 23:34

Samo da dodam da google image search nalazi i fotografije koje su donekle izmenjene u odnosu na original. Recimo ako je odsečen jedan deo ili je dodat okvir kao recimo na spomenute vukajlija postere ili čak kad se na samu fotografiju doda tekst ili neki dizajn elementi da se napravi poster, google is će nekada i na takvoj slici prepoznati traženu fotografiju.

To je mislim i najbitnija razlika u odnosu na TinyEye, koji nema tu mogućnost nego nalazi samo identične kopije fotografije..bar nije imao do vremena pojave ovog google alata. Od tada nisam svraćao na TinyEye :)

Mirman on February 10th, 2012, 01:49

Ovo bas i nije korisno u situacijama kada “pisete” seminarski rad, na primer… :)

Kućice on February 11th, 2012, 23:25

“Mihajlo: Da li to sada znaci da Google na slike koje se vec negde nalaze gleda kao na duplicated content?

Istok: Nemam pojma, dobro pitanje.”

Ukoliko je slika samo prekopirana sa jednog sajta na neki drugi onda jeste duplicated content. Google se trudi da takve slike (duplikate) izbaci iz svog indeksa.

Seo on April 21st, 2012, 13:03

Ovo je stvarno vrlo korisan savet, nisam imao pojma da nešto tako postoji :)

Hvala

Pavle on May 23rd, 2012, 21:59

Jako koristan savet, najlepše hvala.

dragisa on June 4th, 2012, 01:00

Znaci otkrili smo da u Letoniji zive lepotice ;)

brandz on October 14th, 2012, 18:15

Hvala na ovom odličnom blogu, jednostavno sam fasciniran!

sibila on January 15th, 2013, 00:43

Ni jedan pretrayivac tog tipa ne detektuje fotografije, slike koje se nalaze na facebooku. ni kad se trazi ona sa fejsa, ni kad se uploaduje iz racunara. dobra zastita fejsa ili?????

Autoprevoznik on February 21st, 2013, 22:33

Nekad zna da bude korisna stvar.

Možda i vi kršite autorska praa, a toga niste sjesni | PublicRelations.ba on November 10th, 2013, 22:53

[…] niste sigurni u podrijetlo fotografije koju koristite možete to provjeriti vrlo jednostavnim postupkom pomoću Google images. Postoje naravno i […]

Kako koristiti materijale sa interneta? | Naša učionica on November 13th, 2013, 12:38

[…] ZADATAK ZA RADOZNALE: Kako otkriti poreklo neke fotografije na internetu? […]

Kako vlastiti identitet zaštititi od zloupotreba na internetu? | PRIME Communications on January 21st, 2014, 09:49

[…] “original”. Kako možete otkriti da li je profilna fotografija lažna pročitajte na Kako da otkrijete poreklo bilo koje fotografije na Internetu. Ovaj način vam može pomoći da provjerite i jesu li vaše fotografije već […]

Jelena on February 27th, 2014, 00:46

Pronalazi i fotografije koje su obradjene u photoshop-u :)
Prikaze “Best guess for this image:” sto je u ovom slucaju bio original obradjene fotografije.

Kako vlastiti identitet zaštititi od zloupotreba na internetu? - Cyber Bosanka - Hana Kazazović - Cyber Bosanka – Hana Kazazović on March 14th, 2014, 11:57

[…] “original”. Kako možete otkriti da li je profilna fotografija lažna pročitajte na Kako da otkrijete poreklo bilo koje fotografije na Internetu. Ovaj način vam može pomoći da provjerite i jesu li vaše fotografije već […]

jaaa sam ja on October 30th, 2014, 16:59

Zasto ne moze da nadje nijednu fotografiju sa fejsa? Konkretno imam problem sa nekim laznim profilom sto me uznemirava I kako sada da nadjem odakle je skinuta, pomoziteeee :-(

maja on November 2nd, 2014, 09:14

Da li to znaci da na fejsu mozemo pronaci osobu koju smo mi slikali? :)

davor on May 17th, 2015, 12:04

Postoji li način sličan da se sazna i porjeklo video snimaka kao što je ovo za fotografije?

Jelena on May 11th, 2017, 13:04

Ali ja opet ne vidim kako znati da li je slika zaštićena autorskim pravima ili se može slobodno koristiti

Nada on May 12th, 2018, 15:33

Postovanje!
Zelim da nadjem autora slike,izbacuje mi nekoliko strana sa slikom,svugde su kao autorska prava zasticena,a u regulativi pise “ako ste autor slike,javite nam da obrisemo sliku ili da se dogovorimo.Dosla sam do zakljucka da su svi kopirali sliku,a autora nema,takodje slika ne izlazi u advanced za komercijalnu upotrebu?

Any emotions? Leave a comment!

U skladu sa GDPR regulativom (EU) 2016/679, dužan sam da vas obavestim sledeće:

Na ovom sajtu koristim Fejsbuk Piksel, što znači da se podaci o vašem kretanju na ovom sajtu prosleđuju Fejsbuku. To se može iskoristiti za mnoge loše stvari, kao što je recimo pobeda Kanye Westa na izborima za predsednika 2020. godine.

Takođe, podaci koje sakupljam na ovom sajtu mogu biti prosleđeni i vanzemaljcima sa egzoplanete Kepler 438b, koji targetirano usmeravaju gama zrake za alteraciju mozga ljudima koji su guglali "Kija Kockar Luna Đogani svađa rijaliti Zadruga".

Najsigurnije bi bilo da napustite ovaj sajt, jer ima tu još mnogo stvari koje mogu da vam se dese. Ukoliko odlučite da ostanete na sajtu i pored ovog upozorenja, činite to na sopstvenu odgovornost. Vlasnik ovog sajta se unapred ograđuje od posledica koje kretanje po ovom sajtu može imati po vas.